ALTE ATRACŢII

Încă de la inaugurare, ansamblul Palas a devenit unul dintre centrele în care se desfășoară multiple evenimente culturale, educaționale, sportive și de divertisment. Târguri tematice, festivaluri de muzică și dans, campionate de șah, arte marțiale, fitness, expoziții de artă, concerte simfonice, spectacole de teatru, proiecții cinematografice în aer liber sunt doar o mică parte din agenda evenimentelor găzduite în ansamblul Palas.

Persoanele dinamice şi iubitoare de sport se pot destinde la patinoarul în aer liber, în anotimpul rece, sau la trambulinele Palas Jump.

Pentru copii, principalele atracții sunt caruselul de inspiraţie veneţiană și trambulinele, în aer liber, dar și spațiile de joacă special dedicate copiilor și adolescenților.

Lucrările pentru edificarea ansamblului multifuncţional au reprezentat şansa cercetării arheologice a gospodăriei fostei Curţi Domneşti din Iaşi. Este unica gospodărie a unei reşedinţe voievodale din Moldova care a fost cercetată arheologic până în prezent. În inima oraşului, ieşenii şi turiştii iau contact cu vestigii descoperite în arealul Palas, mărturiile trecutului fiind expuse în grădina publică.

Printre vestigiile expuse se numără: fundaţiile grajdului domnesc, un fragment dintr-o roată hidraulică şi chioşcul cu havuz, toate datând din vremea lui Vasile Lupu, o fântână din piatră din secolul XIX, fragmente din instalaţiile utilitare (conducte de apă din lemn şi din ceramică, din secolele XVII-XVIII), porţiuni din piloţii de lemn care întăreau malurile iazului domnesc şi aveau şi rol de apărare, bucăţi din fortificaţia de lemn a reşedinţei. Compania IULIUS a suportat integral cheltuielile de reabilitare şi de punere în valoare a Turnului de Strajă, dinspre Strada Palat.