ALTE ATRACŢII

Iubitorilor de cultură, PALAS le oferă spaţii expoziţionale speciale şi amifiteatru în aer liber. Persoanelor dinamice şi iubitoare de sport, PALAS le pune la dispoziţie, în anotimpul rece, un patinoar în aer liber, proiectat după ultimele standarde, precum şi un club de bowling si biliard.  

Principala atracţie pentru copii o reprezintă caruselul de inspiraţie veneţiană.

Lucrările pentru edificarea ansamblului multifuncţional au reprezentat şansa cercetării arheologice a gospodăriei fostei Curţi Domneşti din Iaşi. Este unica gospodărie a unei reşedinţe voievodale din Moldova care a fost cercetată arheologic până în prezent. În inima oraşului, ieşenii şi turiştii vor lua contact cu vestigii descoperite în arealul Palas, mărturii ale trecutului expuse în grădina publică.

La PALAS, descoperirile sunt puse în valoare în cel puţin trei moduri: păstrăte in situ şi marcate în pavajele din interiorul noilor construcţii, altele translate în gradina publică, iar pietrele şi alte obiecte sunt concentrate într-un spaţiu de tip lapidarium.

Printre vestigiile expuse se numără: fundaţiile grajdului domnesc, un fragment dintr-o roată hidraulica şi chioşcul cu havuz, toate datând din vremea lui Vasile Lupu, o fântână din piatră din secolul XIX, fragmente din instalaţiile utilitare (conducte de apă din lemn şi din ceramică, din secolele XVII-XVIII), porţiuni din piloţii de lemn care întăreau malurile iazului domnesc şi aveau şi rol de apărare, bucăţi din fortificaţia de lemn a reşedinţei. Iulius Group a suportat integral cheltuielile de reabilitare şi de punere în valoare a Turnului de Strajă, dinspre Strada Palat.